Στάθης Μαυρομμάτης, σολίστ σαξοφώνου

Κριτική για τη Συναυλία στο Sochi-Ρωσία

Την περασμένη Παρασκευή 18 Μαΐου στην Αίθουσα Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής Δωματίου πραγματοποιήθηκε η συναυλία «Σύγκρουση εποχών». Μουσικές XVIII αιώνα με έργα Georg Friedrich Händel και XX-XXI αιώνα με έργα των Darius Milhaud και του σύγχρονου Ισραηλινού συνθέτη Eliezer Elper παρουσιάστηκαν σε μια συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Sochi υπό την διεύθυνση του Μαέστρου Olega Soldatova και σολίστα τον Έλληνα σαξοφωνίστα Στάθη Μαυρομμάτη που κατέχει τον τίτλο του YAMAHA Artist και ο οποίος για πρώτη φορά έπαιζε στο Sochi.

Έργα Händel από το γνωστό Concerto Grosso και τη Σονάτα για δύο βιολοντσέλα παρουσιάστηκαν με τις καλλιτέχνιδες Svetlana Trofimenco και Eugenia Naukova.

Ο ήχος του σαξόφωνου-alto, που συχνά αναφέρεται ως όργανο της τζάζ, στο κλασικό πρόγραμμα με τη συνοδεία ορχήστρας εγχόρδων αποτέλεσε τη σπουδαία έκπληξη: ο Στάθης Μαυρομμάτης απέσπασε θυελλώδη χειροκροτήματα. Οι θεατές χαρίσανε στο μουσικό λουλούδια και στο διάλειμμα εκφράσανε την ευγνωμοσύνη τους ζητώντας από τον συγκινημένο καλλιτέχνη αυτόγραφα. Κύριο στοιχείο της βραδιάς αποτέλεσε το γεγονός ότι η «Σουίτα για σαξόφωνο, τσέμπαλο και έγχορδα» του Eliezer Elper ήταν σε πρώτη εκτέλεση (παγκόσμια πρεμιέρα) γραμμένο και αφιερωμένο προσωπικά στο Στάθη Μαυρομμάτη.

Ο συνθέτης έστειλε για την περίπτωση χαιρετισμούς στους προσκεκλημένους και τους εκτελεστές του κονσέρτου και ιδιαίτερα ευχαρίστησε την διευθύντρια της Φιλαρμονικής του Sochi, Valeria Anfinogenova, δηλώνοντας ότι το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς το ενδιαφέρον και την ενεργό συμμετοχή της.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, η καινούργια Σουίτα αναφέρεται στην παράδοση Μπαρόκ, αρκετά δύσκολη στην εκτέλεση με γρήγορο τέμπο και πολύπλοκο ρυθμό που απαιτεί από τους μουσικούς επαγγελματισμό και αυτοσυγκέντρωση. Αλλά η ζωηρή και χαρούμενη μουσική εκτελέστηκε και έγινε αντιληπτή χωρίς δυσκολία.

Μουσικοί και θεατές είχαν μια σπάνια ευκαιρία να επικοινωνούν με τον συνθέτη μέσα από το διαδίκτυο: έγιναν παρεμβάσεις σε πάρτες στη διάρκεια των προβών καθώς και επαφές ανάμεσα σε μαέστρο και δημιουργό. Οι θεατές με τη λήξη της συναυλίας μπόρεσαν, μέσω skype, να σχολιάσουν τις εντυπώσεις τους με τον E.Elper που βρισκόταν στο σπίτι του, μεταξύ Τελ-Αβίβ και Ιερουσαλήμ.

Στη μοναδική αυτή ευκαιρία ήταν παρόντες φοιτητές, η Διευθύντρια Lidia Kusmina του Κολλεγίου Τέχνης του Sochi, η δικηγόρος και μεγάλη φιλότεχνη Tatiana Levinson, η προσκεκλημένη από την Ελλάδα Olga Alevro, μόνιμοι ακροατές της Αίθουσας του Εκκλησιαστικού Οργάνου και εθελοντές της Ένωσης Κονσέρτο-Φιλαρμονική του Sochi.

(Μετάφραση από τα ρωσικά)

Sochi, 22 Μαΐου 2012/Ανταποκριτές ИTAP-TACC КУБАНЬ/Инесса Новикова (Inessa Navikova)

http://sochi.com/news/?id=31428