Στάθης Μαυρομμάτης, σολίστ σαξοφώνου

Kριτική από το έγκριτο ιταλικό μουσικό περιοδικό AMADEUS

Μετάφραση της κριτικής του CD «Music for Saxophone, Piano & Percussion by Greek Composers» του Στάθη Μαυρομμάτη με τους Χριστίνα Παντελή και Δημήτρη Δεσύλλα που παρουσίασε το έγκριτο ιταλικό μουσικό περιοδικό AMADEUS στο νούμερο του Ιουλίου 2007, σελ. 80:

«Σπουδές στο Ωδείο της Αθήνας, ένα πτυχίο στα Μαθηματικά, ένα διδακτορικό σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο της ελληνικής Πρωτεύουσας, η σταθερή συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η ενασχόληση με τη διδασκαλία και η συμμετοχή σε συναυλίες ως σολίστας και ως μέλος μουσικών Συνόλων: αυτά είναι μόνο ένα μέρος των απαιτούμενων προσόντων με τα οποία ο σαξοφωνίστας Στάθης Μαυρομμάτης κυκλοφορεί αυτό το εκλεκτό CD στο οποίο, πλαισιωμένος από την πιανίστα Χριστίνα Παντελή και τον κρουστό Δημήτρη Δεσύλλα, ερμηνεύει,  με μεγάλη επίδειξη τεχνικής και μουσικής ευαισθησίας, μια ανθολογία δεκάξι συνθέσεων με την υπογραφή οκτώ σύγχρονων Ελλήνων Συνθετών, έργα σχεδόν όλα αφιερωμένα στον ίδιο τον Μαυρομμάτη στην αρχική τους έκδοση αλλά και σ’ εκείνα που ειδικά μεταγράφηκαν γ’ αυτό το δίσκο. Έργα στο σύνολό τους ικανά να δώσουν μια ιδέα της τάσης που βασικά επικρατεί σήμερα στο χώρο της μουσικής σύνθεσης στην Ελλάδα με σαφή άμβλυνση των εξάρσεων σε μια συνεχή αντιπαράθεση με τον λυρισμό που είναι ίδιος της καλλιτεχνικής έκφρασης της ελληνικής γης και που οφείλεται κυρίως στον πλούτο μιας παγιωμένης παράδοσης  με στοιχεία τόσο λαογραφικά ( οι μελωδίες του νησιού της Κέρκυρας που αντηχούν στο Pièce de Concert op. 57 του Νικόλα Αστρινίδη ) όσο και προερχόμενα από την αρχαία εποχή ( οι αρχαϊκοί εθιμοτυπικοί ήχοι στο ενδιαφέρον κομμάτι Danseuses Célestes op. 80 του Ιωσήφ Παπαδάτου )».

Μετάφραση της κριτικής του CD «Music for Saxophone, Piano & Percussion by Greek Composers» του Στάθη Μαυρομμάτη με τους Χριστίνα Παντελή και Δημήτρη Δεσύλλα που παρουσίασε το έγκριτο ιταλικό μουσικό περιοδικό AMADEUS στο νούμερο του Ιουλίου 2007, σελ. 80:

«Σπουδές στο Ωδείο της Αθήνας, ένα πτυχίο στα Μαθηματικά, ένα διδακτορικό σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο της ελληνικής Πρωτεύουσας, η σταθερή συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η ενασχόληση με τη διδασκαλία και η συμμετοχή σε συναυλίες ως σολίστας και ως μέλος μουσικών Συνόλων: αυτά είναι μόνο ένα μέρος των απαιτούμενων προσόντων με τα οποία ο σαξοφωνίστας Στάθης Μαυρομμάτης κυκλοφορεί αυτό το εκλεκτό CD στο οποίο, πλαισιωμένος από την πιανίστα Χριστίνα Παντελή και τον κρουστό Δημήτρη Δεσύλλα, ερμηνεύει, με μεγάλη επίδειξη τεχνικής και μουσικής ευαισθησίας, μια ανθολογία δεκάξι συνθέσεων με την υπογραφή οκτώ σύγχρονων Ελλήνων Συνθετών, έργα σχεδόν όλα αφιερωμένα στον ίδιο τον Μαυρομμάτη στην αρχική τους έκδοση αλλά και σ’ εκείνα που ειδικά μεταγράφηκαν γ’ αυτό το δίσκο. Έργα στο σύνολό τους ικανά να δώσουν μια ιδέα της τάσης που βασικά επικρατεί σήμερα στο χώρο της μουσικής σύνθεσης στην Ελλάδα με σαφή άμβλυνση των εξάρσεων σε μια συνεχή αντιπαράθεση με τον λυρισμό που είναι ίδιος της καλλιτεχνικής έκφρασης της ελληνικής γης και που οφείλεται κυρίως στον πλούτο μιας παγιωμένης παράδοσης με στοιχεία τόσο λαογραφικά ( οι μελωδίες του νησιού της Κέρκυρας που αντηχούν στο Pièce de Concert op. 57 του Νικόλα Αστρινίδη ) όσο και προερχόμενα από την αρχαία εποχή ( οι αρχαϊκοί εθιμοτυπικοί ήχοι στο ενδιαφέρον κομμάτι Danseuses Célestes op. 80 του Ιωσήφ Παπαδάτου )».